čtvrtek 27. ledna 2011

Oprava APC CyberFort 350

Jednoho dne se, po stisknutí tlačítka pro zapnutí UPS-ky, nic nestalo. Je pravda, že už nějakou dobu byly se zapínáním problémy, ale domluvy opakovaným stiskem a větší silou pomáhaly. Ale teď nic.


Nezbylo, než se podívat UPS-ce na pajšl a pokusit se sjednat nápravu.
Laparotomie
Protože je zařízení umístěno v poměrně prašném prostředí pod stolem, byl proveden pokus o neinvazivní nápravu vyfoukáním stlačeným vzduchem. Pokus byl neúspěšný a po invazi do rumenu bylo také vidět, že i dost naivní. Tímto způsobem nebylo možné nápravu sjednat.

Rumenotomie
Nezbylo než přejít k invazivním metodám a podívat se zařízení na střívka. Postupujeme následovně:

1. Odpojíme zařízení od sítě a vyjmeme akumulátor.
UPS-ka s vyjmutým akumulátorem
2. Vyšroubujeme ze spodní strany dva samořezné šrouby držící skelet pohromadě.
Umístění šroubů (spodní strana)
3. Rozlouskneme skelet. Tady je potřeba mírného násilí a hlavně musíme stisknout nenápadnou západku schovanou v blízkosti napájecího kabelu. K jejímu stisku použijte něco měkčího, já jsem měl šroubovák a západku jsem poškrábal (viz. obrázek).
Západka v blízkosti průchodky napájecího kabelu.

Lobotomie
Teď bychom měli mít před sebou otevřené zařízení s odstraněným spodním krytem. Tedy něco takového:
Umístění vadného mikrospínače (vlevo dole).
Další postup je následující:
  1. Ověříme přeměřením, že je závada skutečně v mikrospínači.
  2. Označíme orientaci spínače, třeba tečkou černým fixem, abychom nový spínač umístili do správné polohy (nestejné rozteče nožiček tomu také napomůžou, ale jistota je jistota).
  3. Vypájíme vadný spínač, má označení SW1. Pomůžeme si odsávačkou cínu. Pokud nám zůstanou zacínované otvory po nožičkách, pročistíme je 1 mm vrtáčkem.
  4. Pro jistotu překontrolujeme zapojení nového spínače (tj. které vývody jsou při stisku propojeny) a připájíme jej do desky. Cena nového spínače je cca 7,- korun českých.
  5. Připojíme akumulátor (konektor nezamačkáváme nadoraz, jde pak špatně vytáhnout a musí se následně opatrně páčit šroubovákem), potom síťový kabel a přezkoušíme funkci. Při práci si uvědomte, že celé zařízení bude v tu chvíli pod proudem, takže by mělo ležet na nevodivé podložce a vše kovové raději shoďte ze stolu. Spínač stiskněte pro jistotu špejlí.
Napájený nový spínač. Na desce je patrná černá tečka,
kterou je poznačena poloha originálního dílu.
Prevence
Takže oprava je úspěšně za námi, teď jen zjistit, co bylo příčinou selhání spínače. 

Při prohlídce byly zjištěno, že čep ovládacího knoflíku dosedá přímo na kontakt mikrospínače a ten evidentně nevydržel časté a silné mačkání, často palcem od nohy. Ve starším zařízeních bylo zvykem řešit toto pružnou pákou a mechanickým dorazem, ale zde by bylo dodatečné vylepšení dosti komplikované. Proto jsem zkrátil čep ovládacího tlačítka o 5 mm, nalepil na něj pružnou podložku a na ni přilepil kousek 1 mm tvrdšího plastu.
Zkrácený a opětovně slepený čep ovládacího tlačítka.
Poznámky
  • Lepeno je sekundovým lepidlem s vmíchaným skleněným plničem (tzv. balony).
  • Pružná podložka je vyrobena z bílého kolečka, které bývá součástí velkého balení DVD (spindlu) a slouží k fixaci jejich polohy při přepravě.
Řešení pružného dorazu.

Kontrola správného vymezení vůlí.
V případě potřeby si pomůžeme vlepením další podložky

Vadný (červený) a nový (černý) mikrospínač.
Kousek černé hmoty je odstraněná část čepu ovládacího tlačítka.

Další informace
Mikrospínač

APC CyberFort 350

Diskuze k produktu



Žádné komentáře:

Okomentovat